Visszatekintő (1997-2002)

Az Eötvös Károly Magyar-Izraeli Baráti Kör 1997. novemberében alakult, közel száz alapító taggal. Eddigi rendezvényeink:

1997.11.02 Alakuló ülés.

1997.12.01. Ünnepélyes alakuló ülés a Városháza dísztermében. A város vezetőségét Felbermann Endre alpolgármester, Izrael Nagykövetségét Ozer Krammer képviselte.

1998.07.02. Izrael Állam 50 éves. Ünnepség Városháza dísztermében. Előadást tartott Síró Béla történész. Kiállítás nyílt Somorjai László és Kelemen Gábor izraeli fotóiból. Felbermann Endre alpolgármester bejelentette, hogy létrejött a Nyíregyháza és Kiryath Motzkin közötti testvérvárosi szerződés. Este a Kossuth téren a Tikva együttes zenélt.

1998. október-december. A Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár előadótermében Eötvös Klub néven kéthetenként szerveztünk programokat: diaképes élménybeszámolók, beszélgetések, zenehallgatás, filmvetítés.

1998. őszén: Héber táncházak a Hősök Tere 9. sz. alatti Irodaház tánctermében.

1999. tavaszán: A táncházak folytatódtak.

1999.03.01. Izrael Állam bibliai témájú gyermekrajz-pályázatot hirdetett. A megyében mi vállaltuk el a lebonyolítást.

1999. április. A Baráti Kör tíz fős csoportja utazott Izraelbe, Halinda Tibor vezetésével. A küldöttség látogatást tett Kiryath Motzkinban, ahol a város polgármestere fogadást és városnézést rendezett számukra.

1999.10.08. Az Ashdod Vonószenekar nagy sikerű koncertje a zeneiskola koncerttermében. Gáll Ottó elnök és Ernest Leb karmester nyilatkozott a Városi Televízióban és a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójában. A Kelet-Magyarország című napilap pozitív hangvételű cikket írt a rendezvényről.

1999.10.28. Gáll Ottó vezetésével tizenöt fős csoport utazott Izraelbe, s látogatást tett Kiryath Motzkinban. A csoporttal tartott Dr. Szemán Sándor jegyző, Dr. Deli István önkormányzati képviselő és más városi tisztviselők is. A delegáció szakmai programja: a pedagógus résztvevők tanulmányozhatták a testvérváros iskoláiban és óvodájában folyó munkát.

2000.04.28. Buczkó József előadása az újfehértói zsidóság történetéről, Újfehértón.

2001.01.10. Eredet című izraeli fotókiállítás megnyitója az Izraelita Hitközség épületében. Megnyitotta: Iris Ambor, Izrael Állam Magyarországi Nagykövetségének első titkára, a nagykövet helyettese. Iris Ambor 1-2 órás városnézésen vett részt, találkozott Tukacs István alpolgármesterrel, Tapolczai Zoltánnal, az önkormányzat kulturális bizottságának elnökével, a Váci Mihály Művelődési Központ igazgatójával, a Városi TV főszerkesztőjével és (próba közben) a Móricz Zsigmond Színház egyik rendezőjével. Délután Iris Ambor sajtótájékoztatót tartott az aktuális izraeli helyzetről. Este a Bencs Villában "Ötórai tea Iris Amborral" : kötetlen beszélgetés a Baráti Kör tagjaival.

2001.04.25. A Dávid Klezmer Quintet koncertje a Művészeti Szakközépiskolában.

2001.08.27. Shai Ginott izraeli fotóművész kiállításának megnyitója, a Városháza aulájában. Megnyitotta Kovács László, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetségének elnöke.

2001.11.12. A Gvanim izraeli (Rishon Le Zionból érkezett) néptánc együttes fellépése a Nyír-Plazában.

2001.11.13. Judith Varnai Shorer asszony, Izrael nagykövete látogatott Nyíregyházára. Találkozott Csabai Lászlóné polgármesterrel és a nagyobb intézmények vezetőivel. Este a Bencs Villában baráti beszélgetés keretében találkozott az egyesület tagjaival.

2002.01.17. Emlékeztető demonstráció a nyíregyházi Kossuth téren a budapesti gettó felszabadításának évfordulója alkalmából, 50-60 ember részvételével. A résztvevők a demonstrációt a fasiszta kiadványokat árusító Három Királyok Könyvesbolt előtt folytatták, annak bezárását, az antiszemita kiadványok terjesztésének beszüntetését követelve. Mindkét helyszínen Gáll Ottó volt a főszónok. Az esemény a helyi sajtóban nagy publicitást kapott. Este a demonstrálók a budapesti Kossuth téren vettek részt az ottani kb. tízezer fős antifasiszta rendezvényen.

2002.05.16. Iris Ambor búcsúlátogatása Nyíregyházán. Beszélgetés a zeneiskola Piccoli Archi Termében. Közös héber-tánc tanulás.

2002. október 6. A Mashav Shalom Klub tagjainak látogatása Nyíregyházán. Városnézés, ebéd, a demecseri Asaréla táncegyüttes műsora, majd zsinagóga-látogatás.

2002. október 21. Jeruzsálem gyermekei címmel Varjú Zoltán Mihály fotóművész képeiből nyílt kiállítás a Váci Mihály Művelődési Központban.